dinsdag 17 mei 2016

Sokkel en Isolatielaag

Kleioven

1,5 jaar geleden

Het idee om deze oven te bouwen bestond bij mij al een tijd. De voorbereiding  begon 1,5 jaar geleden met de sokkel. Maar eerst een disclaimer. De hele bouw is afgekeken van de kleioven die door lekkermelig.nl is beschreven (http://www.lekkermelig.nl/2012/07/15/kleioven-1-om-te-beginnen/). Ik beschrijf in deze blog enkel de verschillen in mijn aanpak.

De sokkel is opgebouwd met grindtegels (van 50x50 cm) die ik indertijd uit mijn oprit heb gehaald toen we deze vervangen hebben door wat mooiers. Voor de fundering heb ik eerst een gat gegraven van >50cm en daarin ben ik begonnen grindtegels te stapelen. Dat heb ik vervolgens 1,5 jaar zo laten staan.


Nu terug naar deze maand. Om de gewenste breedte en diepte te krijgen van 1,40 meter heb ik de bovenste drie grindtegels trapsgewijs uitgeschoven.



De tussenruimte die vervolgens onstsond heb ik aan de randen opgevuld met betonmix. Met een malletje van wat plankjes heb ik ervoor gezorgd dat randen aansloten bij de grindtegels.


In de betonmix en in het midden van de sokkel heb ik wat klinkers en bakstenen die ik her en der had liggen slingeren gedrukt zodat ik in maximale vulling van de sokkel krijg met zo weinig mogelijk betonmix (er gingen er nog steeds 6 zakken betonmix in).





Vervolgens met een stokje in het midden, touwtje en potlood een cirkel van 1,30cm getekend (cirkel kwam tot de rand van de achterzijde van de sokkel, zo hield ik een 10cm aan de voorkant over voor de opening van de oven).

Op basis van die cirkel bakstenen die ik nog over had van een ander klus gemetseld.





Aan de voorzijde van de oven een rechte lijn van 60cm aan bakstenen gelegd waar straks de ingang van de oven moet komen (opening wordt 40cm breed met aan weerszijden 2*10cm aan stenen).





Tegen de gemetselde cirkel nog wat diverse bakstenen los gelegd om de isolatielaag te kunenn storten (kleislip met hennepvezels), in de isolatielaag wat lege wijnflessen gedrukt en vervolgens zo goed en kwaad als het kon alvast waterpas afgesmeerd.




De volgende fase wordt de ovenvloer zelf, maar eerst deze laag maar eens een paar dagen laten drogen.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten