zondag 29 mei 2016

Chamotte

Afgelopen weekend de vuurvaste (chamotte) stenen voor de vloer gelegd en de ingang gemetseld.


De kleilaag heeft nu vijf dagen gehad om op te drogen, nog lang niet helemaal droog natuurlijk maar voelde wel stevig aan. Een laagje zand over de kleilaag gestrooid en die met een reilat strak en glad afgestreken.


Daarop de vuurvaste stenen gelegd en met een rubberen hamer aangetikt en een mooi egaal oppervlak gemaakt. Daarna 1 extra laag bakstenen op de ring en bij de ingang gelegd. Bij de ingang  met een extra dikke laag specie de bakstenen op dezelfde hoogte gelegd als de vuurvaste stenen.

 

 
De mal iets hoger gezet met wat afstandstukjes (om het verwijderen makkelijker te maken) en een boog gemetseld met stenen en vuurvaste metselspecie. Bovenin aanbeland pastten net geen twee vuurvaste meer maar 1 gewone baksteen pastte nog precies. 1 gezinslid vond het op een leeuw lijken, de ander op een pharaoh.
 
Zeil er weer over en volgend weekend verder.

zondag 22 mei 2016

Ovenvloer

Knutselen en kleien

Deze week als eerste een raamwerk gemaakt en waterpas gelegd, in dit raamwerk het zand/klei mengsel gedrukt en met een latje afgereid.


Naast dit raamwerk ook een mal gemaakt  voor de oveningang. Op het internet gezocht totdat een ik geschikte afbeelding had gevonden van een boog met een kettinglijn.
Deze afbeelding bewerkt totdat de afmeting 40cm breedte aan onderzijde en 25cm hoogte had en geprint.


Twee bogen uitgezaagd en met wat balkjes heb je in no time een mal.


Twee vingergaten erin geboord zodat je wat grip hebt bij het uiteindelijke verwijderen van de mal.


Met wat hulp van de oudste dochter klei en metselzand gemengd met de voeten.


En daarmee de ovenvloer opgebouwd.






Nadat de vloer er lag het raamwerkje gesloopt en er een tipi van gemaakt.

Dit zo eerst maar weer een weekje laten drogen voordat ik de vuurvaste stenen ga leggen. Nu de hoogte van de vloer duidelijk geworden is merk ik ook dat er nog wel een extra laag bakstenen op de ring kan.




dinsdag 17 mei 2016

Sokkel en Isolatielaag

Kleioven

1,5 jaar geleden

Het idee om deze oven te bouwen bestond bij mij al een tijd. De voorbereiding  begon 1,5 jaar geleden met de sokkel. Maar eerst een disclaimer. De hele bouw is afgekeken van de kleioven die door lekkermelig.nl is beschreven (http://www.lekkermelig.nl/2012/07/15/kleioven-1-om-te-beginnen/). Ik beschrijf in deze blog enkel de verschillen in mijn aanpak.

De sokkel is opgebouwd met grindtegels (van 50x50 cm) die ik indertijd uit mijn oprit heb gehaald toen we deze vervangen hebben door wat mooiers. Voor de fundering heb ik eerst een gat gegraven van >50cm en daarin ben ik begonnen grindtegels te stapelen. Dat heb ik vervolgens 1,5 jaar zo laten staan.


Nu terug naar deze maand. Om de gewenste breedte en diepte te krijgen van 1,40 meter heb ik de bovenste drie grindtegels trapsgewijs uitgeschoven.



De tussenruimte die vervolgens onstsond heb ik aan de randen opgevuld met betonmix. Met een malletje van wat plankjes heb ik ervoor gezorgd dat randen aansloten bij de grindtegels.


In de betonmix en in het midden van de sokkel heb ik wat klinkers en bakstenen die ik her en der had liggen slingeren gedrukt zodat ik in maximale vulling van de sokkel krijg met zo weinig mogelijk betonmix (er gingen er nog steeds 6 zakken betonmix in).





Vervolgens met een stokje in het midden, touwtje en potlood een cirkel van 1,30cm getekend (cirkel kwam tot de rand van de achterzijde van de sokkel, zo hield ik een 10cm aan de voorkant over voor de opening van de oven).

Op basis van die cirkel bakstenen die ik nog over had van een ander klus gemetseld.





Aan de voorzijde van de oven een rechte lijn van 60cm aan bakstenen gelegd waar straks de ingang van de oven moet komen (opening wordt 40cm breed met aan weerszijden 2*10cm aan stenen).





Tegen de gemetselde cirkel nog wat diverse bakstenen los gelegd om de isolatielaag te kunenn storten (kleislip met hennepvezels), in de isolatielaag wat lege wijnflessen gedrukt en vervolgens zo goed en kwaad als het kon alvast waterpas afgesmeerd.




De volgende fase wordt de ovenvloer zelf, maar eerst deze laag maar eens een paar dagen laten drogen.